2018-06-07

Introduction toDeparments

英语The English Department

专业特色:英语专业为省特色专业。实施“英语 专业 其他语种”的复合化培养模式,培养既精通英语,又胜任外事、外贸、教育、旅游、管理等工作的复合型外语人才,使学生在就业、考研和出国深造等方面具有更强的竞争力。本专业教风严谨,学风优良,学生语言应用能力强,在省级学科竞赛中屡获嘉奖,专四专八通过率名列全省同类院校前茅,2016届专八通过率达到70.4%。

Features of the Specialty: The English Department is a specialized and outstanding major under construction of Zhejiang Province. The English Department strives to enhance the fine traditions of teaching and learning by experimenting with a model of “English profession other languages” aimed to educate and cultivate inter-disciplinary talents. The new model enables graduates to be competent in foreign affairs, international trade, language training, and tourism and management, making them more competitive in MA pursuits and further education overseas, or when job-hunting Graduates with outstanding language proficiencies, have won a number of prizes in province-level contests and ranked top in TEM 4 & TEM 8. Of particular note is TEM 8 certificate holders covered 70.4% of the graduates in 2016, much better than most other independent colleges.

日语

专业特色:本专业旨在培养具有扎实的日语语言基础和良好的人文素养、开阔的国际视野和较强的跨文化交际能力,高层次应用型、复合型人才。有专任教师10名,其中教授1名,外教2名。全体教师都有赴日学习工作经历,其中有一半教师在日本学习工作5年以上;坚持教学质量第一,实行小班化教学(不超过25人),历届学生日本语能力等级考试一级通过率名列同类院校前茅;专业以国际化培养为特色,与日本多所高校有长期的合作关系,近年出国深造、工作比例超20%。学生在校期间可选择“交换生(公费)”、“2 2双学位”、“3 1研究生预备班”、 “暑期夏令营”等多种形式的海外学习项目,毕业生能在外事、经贸、文化、教育、旅游等部门从事翻译、教学、管理工作。

日本語学部では日本語のエキスパートとしての言語的知識を養成するとともに、優れた人文的素養と広い国際的な視野を持った異文化コミュニケーション能力を持つ高レベル人材育成を目指しております。現在の専任教員数は10名で、10名のなかに教授が一名、日本人教師が二名在籍しています。全員が日本での留学経験もしくは就業経験があり、過半数の専任教員は5年以上の日本留学・就業経験があります。カリキュラムでは「少人数」「教育の質」を重視しており、少人数制クラス(最大1クラス25名)を実施しております。在学時における日本語能力試験N1の合格率にあっては他の同レベルの大学と比較しても最高レベルであります。学部の特色として「教育の国際化」を掲げており日本各地の大学と長期にわたる協力関係を築いております。過去二年間の当学部における卒業生の海外留学率は全体の二割に達しており、学部生は在学中に「交換留学(国費)」「22(ツープラスツー)制度」「3+1研究生入学制度」「サマースクール」などのいろいろな海外での学びの場を提供しております。卒業生は翻訳・通訳や外国語教育をはじめとし海外との交流事業、国際貿易関連会社、文化交流、観光などの幅広い領域で活躍しております。